Besök av sotaren

Just i dag försov hela familjen sig. Vi vaknade av att det ringde på dörren och utanför stod sotarmästaren leende och redan svart av sot. Han klev in och tog av sig skorna och sökte upp spisen som skulle sotas. Sen bar det upp på vinden och taket.

 


Vi frågade honom om den oförklarliga branden som vi varit med om på åttiotalet. Sotarmästaren förstod genast vad det handlade om och sa rakt ut ”glödtändning”.

 


Han berättade att vissa material tål en viss temperatur och sen börjar det glöda. Blir det varmare slår det upp lågor. Adventsljusstaken som vi hade på den tiden var av porslin och stod platt mot träbordet. Stearinet i ljushållarna var så hett att det värmt upp porslinsljusstaken till den temperatur som bordet behövde för att glöda. Duken på bordet tålde inte den varma temepraturen, varför den började smälta och utveckla rök. Så enkel var förklaringen. Vi hade inte glömt ljusen brinnande.

 


Sotarmästaren berättade också att två hus nyligen brunnit på grund av överhettade mobiltelefonladdare och tv-apparater som stod standbye. Hans rekommendation var att ALLTID dra ur laddarna till mobiltelefonen, stänga av tv: n när de inte används och helst också tillbehör till datorer som kan tänkas bli överhettade. En enkel och billig brandförsäkring.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback