Sökning

98100-15

Idag hade vi vårt barnbarn på besök. Små killar i en viss ålder funderar mycket över ting av olika slag, vilket gjorde att snälla farfar tog med honom till Tekniska museet i Stockholm. Som vanligt rymdes inte alla aktiviteter inom ramen för den tid som var utsatt för besöket. Sonsonen skulle skjutsas tillbaka hem innan kvällen. När pendeltåget (försenat) kom till stationen, ringde de efter mig, farmor som fick åka och hämta med bil.

När jag kom till stationen fick jag se sonsonen krypande på slänten ovanför parkeringen. Han hade lekt sig igenom den lilla skogsgläntan vid tågstationen fram till närmaste p-plats där vi hade bestämt träff. Då upptäckte han att mobiltelefon saknades och det var anledningen till att han kröp omkring och letade ibland grästorvorna. 

Som den hyggliga farmor man är så tog jag mig halkandes upp för slänten för att hjälpa till att leta. Jag kröp jag omkring klädd i ett par gamla träningsbyxor och en kofta, med handväskan över ryggen och min mobiltelefon som en skanner över det långa (o)-gräset. Min rätt så nyopererade menisk påminde mig kraftigt om vår åldersskillnad. Vi kom på iden att ringa sonsonens mobilnummer och hoppades att vi skulle kunna lokalisera signalen. Jag hörde en svag telefonsignal bland allt oväsen, men kunde inte avgöra var den kom ifrån. Jag tröstade mig med att det satt ju ett rött handledsband i telefonen,  tills jag fick se bandet hängande i sonsonens jeanshälla, så där försvann den ledtråden. Snälla farfar var redan uppe på perrongen och letade men ingen telefon fanns. Vi ringde till ensamma pappan och han rådde oss att ge upp, telefonen var gammal och kontantkortet nästan slut.

När vi kommit en bit på väg med bilen, ringde min mobiltelefon som naturligtvis låg i handväskan i baksätet. Jag hann ju inte få upp den för att svara innan jag hörde ytterligare ett litet pip. Det kom nerifrån bilgolvet och där, i det nyinköpta fodralet till sonsonens bandyklubbor pep det lite försynt. Sonsonen drog ett andetag och spärrade upp ögonen. Ja visst ja sa han. Jag la ju ner telefonen i fodralet när vi klev av tåget. Det var ensamma pappan som ringde och döm om hans förvåning när sonen svarade på den förlorade telefonen.

Allt är i sin ordning igen, men farmor undrar över om småkillar verkligen behöver en mobiltelefon och konstaterar att tiderna, trenderna, tingen och behoven förändras. Bilden föreställer vår telefon från sent trettiotal och sonsonens nutida men lite omoderna mobiltelefon.

Återigen blir jag påmind om åldersskillnaderna.

     

Mormor förr och nu

Mina barnbarn kallar mig för mitt förnamn rätt och slätt.  Det är samma sak med deras föräldrar, de får också finna sig i att bli kallade för sina förnamn. Varför det blivit så vet jag inte. Mina egna morföräldrar bodde alldeles nära skolan i vår lilla ort.  Jag brukade gå och hälsa på dem när skolan var slut för dagen. Mormor var då en gammal gumma på sextiofem år. Vitt hår och förvärkta leder och för jämnan iklädd rutiga uppklippta tofflor på sina ömma fötter. Hon var som en liten ängel, en mjuk mild raring som kokade choklad av Ögonkakao, socker, vatten och grädde. Man fick röra ut kakao och socker i lite vatten och så fick man ta en sked innan hon hällde över kokande vatten och spädde med kaffegrädde. Mormor var väldigt noga med att man skulle hälsa på morfar också.

Han låg alltid på sängen i sitt rum för han var lite sjuklig. Jag minns att jag var lite rädd för honom. Han såg ut som någon rollfigur ur Hemsöborna med blå skjorta och svart väst. Han var liten och smal hans händer hade mörkblåa synliga BLODÅDROR (väste min brorsa med smalnande ögon). Det sa han för att skrämma mig och det lyckades han ganska bra med. Morfar var åttio år och jättegammal i jämförelse med en lite åttaåring. Jag minns mina steg över finrummet fram till morfars rum där han låg och harklade sig.  ”Guddag på dig jänta” sa morfar och tog min hand med sin, med blåa BLODÅDROR på ovansidan. Jag tyckte den var som en klo som höll fast mig och jag kunde inte komma loss. Jag drog mig bakåt och han drog mig mot sängkanten. Jag var livrädd för att komma nära, snubbla över sängen och magra morfar med blodådrehänderna.

När jag äntligen kom loss fick jag en befriande känsla och ilade snabbt tillbaka till andra sidan finrummet till mormor med hennes goda choklad. Någon gång fick man en Kungen av Danmarkskaramell ur kristallskålen som stod på chiffonjén. Efter choklad- och kaffedrickning gick vi ofta ut i trädgården och där visade hon mig alltid sina blommor. Jag minns att hon beskrev löjtnantshjärtat som ett hjärta och fuchsian som små flickor med rosa klänningar. Vi samtalade alltid om blommor och nu förstår jag var jag fått mitt trädgårdsintresse ifrån.

Mamma hälsade också ofta på hos mormor och morfar. När hon inte var där så talade de i telefon. Samtalen kunde bli ganska långa.  Vi var en stor familj och mamma var trött av allt hushållsarbete, men hon ville inte vara oartig mot mormor som alltid hade någonting på hjärtat. Påhittig som mamma alltid var (och är) så knöt hon ett skärp om telefonluren och skärptamparna knöt hon om huvudet. Skärpet var rosa och det såg ut som ett stiligt hårband med en rosett på skulten. Samtidigt som hon talade med mormor så stickade hon strumpor. (Det var före handsfree).

När jag fick se mamma sitta med telefonluren fastknuten så började jag att skratta och ropade: men mamma varför har du ett skärp om telefonluren? Mamma tecknade åt mig att vara tyst för att inte såra mormor. Sen hade vi telefonskärpet som vår hemlighet. Det var det där med att göra flera saker samtidigt – typiskt kvinnor sägs det. När morfar gick bort flyttade mormor in på äldreboendet i vår lilla grannstad. Jag fortsatte att hälsa på mormor på lunchrasten när jag började i gymnasiet i vår lilla stad. Det var tomt och konstigt utan morfar. En kort tid därefter gick mormor och min pappa bort med en dags mellanrum. Jag var då en liten tonårsflicka. Det var svårt att förstå och ta till sig. Jag fick sörja dem en i taget men jag glömmer dem inte. Viktiga vuxenförebilder var och en på sitt sätt.


Halkvarning

I morse fick jag ett anfall av städdille och tänkte städa hela huset,  tvätta och hänga lakan i solskenet. Jag hade överläggning med mig själv om jag skulle duscha efter städningen, men jag klubbade beslutet om att duscha som vanligt och även efter städningen.

 


Då kom det en jättestor spindel och kröp utanför duschen och när jag skulle ducka för den så halkade jag. Mitt i volten lyckades jag klämma mig fast med ena överarmen och naturligtvis det nyligen meniskopererade knäet, i de vassa aluminiumprofilerna som omsluter duschkabinens glasdörr. Jag kände hur armen slog i och knäet fick sig en ordentlig törn. Jag såg framför mig hur månader av knäträning flaxade förbi, samtidigt som "de grönas gäng" från lasarettet dök upp på näthinnan.

Spindeln undkom oskadd och jag också, men med begynnande blåmärken. I mitt föräldrahem fick man aldrig ha ihjäl en spindel för det betyder regn och det vill jag inte ha på mitt samvete inför den stundande solskenshelgen.

 


Jag tog det som förevändning att lägga mig i hammocken och läsa bok i stället för fredagsstädning. Alla andra är ju på bokmässan så jag får väl ha en egen för mig själv i stället.

 


P.S. Blåmärkena är så pass stora så att omgivningen ojar sig och ger mig te och skorpor på en bricka. I alla fall idag.


Ur ett barns perspektiv

98100-13
Ett litet barn som jag känner började i skolan. I det lilla barnets värld blev det en stor händelse. När man börjar i skolan brukar ju fröken vara idolen och man ser att det öppnas dörrar till en ny värld med lite vidare perspektiv. I det här lilla barnets värld blev det inte så.

Oftare och oftare kom det klagomål på det lilla barnet som drog sig mer och mer undan sin fröken. Han upplevde att hon kom för nära. När hon frågade om han behövde hjälp så avvisade han henne näst intill bryskt. Det togs upp med berörda, det lilla barnet fick ofta be fröken om ursäkt för sin näst intill ”oförskämda” och avvisande attityd till henne innan han kunde lämna skolan för dagen.
 
Familjen flyttade sen till en annan kommun och det blev  ny skola med ny fröken som fick hjälpa till hur mycket som helst. 
 


En tid efter som det lilla barnet börjat i den nya skolan, pratade jag med honom om den gamla skolan. Jag frågade nu vad han tyckte bäst om i den gamla skolan och vad han tyckte sämst om.

 


Bäst var  matte och läsning.

Det sämsta och värsta var fröken.

 


Hon hade så dålig andedräkt!

 


Det var därför han inte tålde att hon stod för nära honom. 

Det var därför han avvisade henne när hon inte respekterade honom, men han vågade inte säga orsaken.

 


 INTE
DÅ!


Utmaning

Jag har fått en utmaning av Nalle.

Nämn tre saker som du gillar med ditt ansikte:
Min ögonform och egendomliga ögonfärg
Mina kinder med skuggor
Min hy

Nämn tre saker som du gillar med din kropp:
Mina händer som kan det mesta
Mina ben som kan gå långt
Mina axlar som burit tunga bördor

Nämn tre saker som du gillar med dig själv:
Min generositet
Min kreativitet
Min enorma styrka

Jag skickar vidare till:
Nina på Johangården
Pauline på Gästgivaregården
Marskatten



 

 

Vintervila

98100-11

Fler Mårbackatanter och en okänd dam.

Snart är det dags för vintervila.

Ingen garageröjning

blev det i dag. Vi struntade i det och fällde ut våra solstolar i stället. Björken och ekens bladverk silade solstrålarna och det var så  lagom varmt. Jag slumrade till lite då och då i solskenet. Det var längesen jag njöt och kunde koppla av utan samvetskval och inte tänka på "plikten framför allt".

I dag blev det "för Quid Vis med tiden" och rätten  till en god bok. Boken jag läser är Morden i Buttle av Annika Bryn. När jag ser deckare på TV brukar jag zappa över till en annan kanal när det blir för läskigt. Det går ju inte att göra med boken men jag litar på Annika. Hennes bok rekommenderas varmt.

Extrem garage makeover

Jag funderar på att utmana maken på en garage makeover.  Efter att ha läst Lottens inlägg om många prylar så dyker bilden av interiören i vårt garage upp på min näthinna och den gör mig smått irriterad.

Gräsklipparna, mossrivare, verktygen och toarullarna. Cyklarna och halvtrasiga staket, avslöjade tomtekläder, plankor, plintar, skruvar, spikar muttrar, krokar, cykeldäck, kartonger med böcker som inte får plats i husets bokhyllor, tält, sovsäckar, julbelysningar i härvor, plast granar,  vissa släktingars tillfälligt lagrade prylar och mycket mycket annat i en enda röra samt allt som ligger lagrat där "så länge".

Men risken finns att jag inte hinner med när han sätter fart. För då går det undan och tänk om garaget blir tomt, då finns det ju ingenstans att leta.

Hemska tanke.

En av Mårbackasymbolerna

98100-8


Tantblommor eller Mårbackablommor.

Så olika associationer man kan få av samma blomma.

Selma Lagerlöf eller vanlig tant.

Jag och mina "tantmårbackor" gillar i  alla fall varandra.

Det syns väl.

Lyxtid

Tid som lyx  har jag nu för tiden. Jag äger min egen tid och bestämmer själv vilka sysselsättningar jag ska utöva. Ibland jobbar jag för att det är så kul och ibland struntar jag i det för det är också kul. Jag gör inget tråkigt längre, för det är så tråkigt. Varje morgon tar jag en rask promenad på fyrtio minuter utan annat mål än där jag började den.

Det gjorde jag förr också men då var det med tidspress, flextidsjakt, barn till dagis och skola etc. På min promenad går jag förbi hästhagen i närheten och trots att jag har lite respekt för de stora djuren så brukar jag ändå hälsa på dem. Det har blivit en vana och om jag inte gör det så inbillar jag mig att de tittar förnärmat på mig och undrar. Det är särskilt en häst som jag fattat tycke för. Den är ljusgrå och när jag går förbi den så brukar jag hälsa och den makar sig förnämt och intresserat fram till stängslet. 

När jag kommit förbi hästhagen och ut vid sidan av åkrarna, kommer jag runt en skogsdunge där det ligger ett antal nybyggda villor i lyxklass. De nyanlagda gräsmattorna är som grön sammet och utåt åkern verkar man ha enats om gärsgårdsstängsel. Då slår det mig, att mitt i den perfekta lyxen så är det alldeles tyst. Inte ett enda barn syns till i trädgårdarnas designade lekparadis med klätterställningar och lekstugor som ligger på lagom avstånd från villornas uteplatser, men nära åkern och gärsgårdsstängslet.

Då minns jag tidspressen, pengajakten, flextidsjakten, dagislämning, skolan och all tid som saknades. Det var så det var – och är – för en del, men inte för mig längre. Det är lite vemodigt. Efter motionspromenaden brukar jag ta en kopp kaffe, sätta mig vid datorn och göra en bloggpromenad och kolla hur andra har det. Oftast blir man på gott humör av alla sköna skribenter och det är lätt att fastna till framför skärmen.

 


Dagar av lyx. Egen tid!

  


Namn och person

Min bästa väninna och jag brukar bli hopblandade i olika sammanhang. Det kan hända i affärer, på restauranger och lite varstans. Vi har ofta funderat över varför det blivit så. Nu för tiden är vi inte förvånade. Vi brukar le igenkännande när det händer. Mitt namn är Elinor och hennes namn är Maria.

Vid ett av tillfällena befann vi oss på ett möbelvaruhus. Jag hade just köpt en bostad. Mitt i vimlet av människor hör vi någon som ropar hej Maria och tittar på mig. Det var kvinnan som jag köpt bostaden av som kände igen mig, men hon ropade min väninnas namn. Maria tittade med förvåning på kvinnan som ropade på henne och kvinnan som ropade tittade förvånat på mig som inte svarade.  Vi gick på samma kurs vid två tillfällen och där hände samma sak. Hon kallades Elinor och jag kallades Maria.

I går hände något märkligt. Maria var på en läkarmottagning och satt i väntrummet bland andra patienter. Läkaren kommer ut och ropar Elinor och tittade på henne. Maria mötte hans blick,  men  svarade inte. Hon trodde inte sina öron. Läkaren gick tillbaka till sitt rum och kom tillbaka med en journal som han läste i och så ropade han upp Maria.  Själv befann jag mig elva mil därifrån så det kunde inte handla om någon sammanblandning. 


Vi börjar tycka att det ligger lite spännande mystik i det hela.


Ett lyft

för själen och musiksinnet fick vi i kväll när vi var på en jättefin konsert.

Jag träffade två speciella personer. 
  
En av dem höll mina händer, såg mig i ögonen och sa, att vi har mycket att prata om.

Samma sak sa den andra speciella personen, kramade om mig och sjöng mig rakt in i hjärtat. Det var bra för min själ.
 
Lite lycka.

 


Idag känner jag mig nöjd.

Tack lilla eldsjäl.


En riktig slappardag

Efter en tid av väldigt mycket för mycket att göra, gick luften ur  undertecknad igår. Efter morgonpromenaden kände jag mig nästan anfallen av trötthet och somnade på förmiddagen, vilket inte har hänt sen jag var en supertrött tonåring. Efter lunchen greppades jag återigen av trötthet och somnade igen.

Genom dvalan hörde jag smygande steg  och ett sus i bakgrunden men orkade inte bry mig.

När jag vaknade hade maken städat hela huset, tvättat bilen, plockat upp all fallfrukt från gräsmattan, samt klippt den.

Idag ska vi ta oss till Stockholms innerstad och glida omkring i sakta mak, köpa oss lite nya kläder, och gå på restaurang, sen på en häftig konsert och njuta.

Det är vi värda!

Ha en bra dag!

Jag trodde jag såg fel

 och blev riktigt orolig  när jag öppnade min blogg i morse . För någon dag sen ändrade jag designen på den då jag tyckte att den förra (den här) hade för liten text. Nu stirrade jag undrande på skärmen och ser att designen ser ut om den gjorde allra först. Alla kommentarerna var borta så nu tror väl mina medbloggare att jag till råga på allt är oartig och raderat deras kommentarer.

Jag startade om datorn men inte hjälpte det. När jag loggade in mig så syns det varför. Det handlade om överbelastning på bloggservern som kommer att bytas till en kraftigare. Alla kommentarer finns kvar hos mig men de syns inte i bloggen.

Mysteriet är löst.