Hoppat efter fjäder

Jag läste just en blogg  om ”smeknamn” och att det var vanligt på 50-talet. Det får mig att tänka på Roffe med Pushen. Han var stans snyggaste kille och hade den häftigaste moppen. Att få åka med honom var något alldeles särskilt, då var man utvald. Av någon anledning kallades han också för Stoffe.

På den tiden gick man i skolan även på lördagar. Vi hade en lärarinna (frk Ors) i realskolan, som såg ut som ett vandrande tält. Hon hade en jättestor grå kappa och en liten hatt på sitt tunna hår. Hatten satt som fastgjuten på hennes huvud och manade oss elever till kommentarer av diverse slag. Av hänsyn så nämner jag inte hennes "smeknamn" för hon var en juste lärare.  


En lördag i påsktider hade vi henne i fysik och hon misslyckades helt med att fånga vår uppmärksamhet. Den var helt och hållet riktad mot Stoffe. Han hade hittat en liten gul fjäder från ett påskris som stod i skolans korridor. Han roade sig med att blåsa på fjädern och när den började dala mot golvet så blåste han den uppåt igen.

Så fort fröken Ors vände sig mot svarta tavlan så blåste Stoffe på fjädern och när hon vände sig så väntade alla i klassen spänt på om fjädern skulle hinna dala ner till golvet. Till slut misslyckades Stoffe med fjäderblåsningen och fröken Ors kom på honom.

 


Det slutade med att Stoffe fick en hemanmärkning, som var det värsta man kunde få på den tiden. Den skulle skrivas på av bägge föräldrarna.


 

Vid det förtryckta, "anledning till hemanmärkning", stod följande:


 Hoppat efter fjäder! 


Undertecknat:

 Fröken Ors

Kommentarer
Postat av: frktjatlund

Hemanmärkning? Det måste finnas någon fysisk lag att tillämpa på Stoffes bus.

Postat av: mamselamsen

Haha.... det skulle ha varit nu för tiden.

2006-11-30 @ 08:22:31
URL: http://mamselamsen.blogspot.com
Postat av: petra

Underbart! jag som häromåret övertog en lokal från gamle "Fiskarn" - välkänd stockholmsprofil - fick höra ett och annat roligt smeknamn! vad sägs om Shanghai-Charlie, en man som brukade "köpa och sälja" grejer, förmodligen inte sällan stöldgods och smuggelgods....

2006-11-30 @ 09:02:20
URL: http://sallyklee.blogg.se
Postat av: Quid Vis

frktjatlund
Hemanmärkning var ju det värsta man kunde råka ut för på den tiden. Tänk om föräldrarna skulle få veta att man busat. Då blev det ingen matiné.

mamselamsen
Ja nu gör man nog annat än hoppar efter fjädrar.

petra
Visst var det underbart och oskyldigt. Shanghai-Charlie låter som en skum film.

2006-11-30 @ 18:44:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback